NA DOBRY POCZĄTEK

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! - biją na alarm specjaliści ze szklanych ekranów i dziennikarze popularnych magazynów. Bez niego nie dotrwasz do wieczora, ale za pewne i tak się o tym nie przekonasz, bo około południa zaczniesz pochłaniać wszystko co stanie na twojej drodze. Twój metabolizm się na ciebie obrazi, tkanka tłuszczowa będzie skwierczeć z radości, staniesz się rozdrażniona, nieszczęśliwa i żadna kawa nie zmusi cię do działania póki w żołądku będzie wiał halny. Nie ma co się oszukiwać - śniadanie to bardzo poważna sprawa. Moda teraz taka, że zwykły chleb z dżemem to już podobno blamaż, że już się nie godzi takich rzeczy podawać do stołu. Teraz na topie są proteinowe placki, koktajle na milion sposobów lub nasiona, których nazwy nigdy nie umiem wymówić, z jagodami, których nazwy również nigdy nie umiem wymówić. Co najważniejsze są zdrowe i przy bliższym poznaniu okazują się przepyszne. Takie połączenie w pełni mnie przekonuję, aby odstawić bułę z dżemem do lamusa. Będziemy jeść płatki owsiane z mlekiem migdałowym, pić napary z ziół i smarować pełnoziarnisty chleb pastą z awokado. Będziemy tacy super fit i trendy z okresowymi przerwami na parówkę z ketchupem. Brzmi to jak całkiem dobry początek.







Świąteczne łasuchowanie dobiegło końca. Czas wrócić do rzeczywistości i pożegnać faszerowane jajka i zalane majonezem sałatki. Dlatego mam dla was trzy proste i pyszne przepisy na śniadania, które dadzą wam i waszym pociechom energię do działania na cały dzień.

Bananowe owsiane muffiny (bez cukru)

  • 200 g mąki
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 80 g rodzynków
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka roślinnego (ja dałam migdałowe)
  • 75 ml oleju
  • 4 dojrzałe banany
Suche składniki (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki) mieszamy w jednej misce, mokre (jajka, mleko, olej) w drugiej i łączymy razem. Banany rozgniatamy na prawie gładką masę i dodajemy do ciasta. Przekładamy do formy na muffiny wypełniając każdą przegródkę do 3/4 wysokości. Wierzch dekorujemy ulubionymi orzechami (u mnie pekany).
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200ºC.


 




Granola kakaowo - orzechowa

  • 2 filiżanki płatków owsianych
  • 200 g różnych orzechów (migdały, włoskie, laskowe)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 6 łyżek miodu
  • białko jajka
  • 100 g rodzynek
  • opcjonalnie dla miłośników czekolady 50 g poszatkowanej czekolady z wysoką zawartością kakao
Płatki, orzechy, kakao i miód łączymy razem. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do mieszanki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Pieczemy ok 40 minut. Po ostygnięciu kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy rodzynki (oraz czekoladę). Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Podajemy z mlekiem, jogurtem lub wcinamy na sucho.



Jogurt mango z granolą

2 porcje:
  • jogurt naturalny
  • dojrzałe mango
  • 6 łyżek granoli
Mango obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i miksujemy na gładką masę. Do szklanki nakładamy na zmianę warstwami jogurt i mango. Posypujemy 3 łyżkami granoli.



SMACZNEGO!

xoxo Kura

Dominika B.

1 komentarz: